Agenda eventos

≪ Agenda eventos
afoto novedad

INAUGURACIÓN - JUAN NAVARRO RAMÓN

Obras de la colección familiar

El sábado 19 de enero Salmaia reabre sus puertas con una exposición del artista Juan Navarro Ramón. Tras la gran exposición retrospectiva comisariada por Isabel Martínez en Palau Altea, esta exposición trata de mostrar una mirada más íntima al interior del artista con piezas de la colección familiar. 

....

Navarro Ramon. Història d’un pintor alteà

Isabel Martínez Lloret

 

Difícil però emocionant tasca és la d’endinsar-se en una vida i un obra tan prolífica com la de Joan Navarro Ramon. Pintor nascut a Altea el 1903, Navarro Ramon és un dels pintors valencians més importants del segle XX i així s’hauria de reconéixer. Treballador incansable, es va formar a les escoles de Belles Arts de Sant Carles de València, i com a alumne lliure en l’Academia de San Fernando i el Círculo de Bellas Artes a Madrid. Però sense cap dubte, són els seus viatges i les experiències de vida els que mouen tota l’obra pictòrica de l’artista alteà.


El 1934 va fer el seu primer viatge a París, ciutat en la qual en aquells anys bullia un ambient trepidant d’avantguarda i noves tendències artístiques. Fou a la ciutat francesa on el nostre protagonista va conéixer Pablo Picasso, Juan Gris, Ossip Zadkine i Tsuguharu Foujita, entre molts altres artistes. Van ser anys intensos per al pintor, anys d’aprenentatge on va fer noves amistats, com la del també pintor i escultor català Joan Miró. Navarro Ramon va tractar amb les grans figures de les avantguardes artístiques de la primera meitat del segle XX.

 

I així fou com l’any 1937 el Govern de la República Espanyola li va proposar participar amb una peça en l’Exposició Universal d’Arts i Tècniques de la Vida Moderna de París, al costat d’obres tan reconegudes com La Montserrat, de Juli González; El Segador, de Joan Miró; La Font de Mercuri, d’Alexander Calder; o el Guernica, de Pablo Picasso. Et Venjarem és el nom de la peça de Navarro Ramon, una obra demolidora que transmet a la perfecció l’horror de la Guerra Civil Espanyola, com poques altres obres ho han aconseguit fer.

 

Però el nostre artista és molt més que tot això. L’obra de Joan Navarro Ramon es mou entre una primera abstracció amb influències de la figuració i el surrealisme, el seus preciosos retrats i paisatges amb formes planes i una llum especial característica del mediterrani, i una abstracció tardana en els seus darrers anys. No obstant això, de la mateixa forma que l’artista viatja i se sent part d’Altea, València, Barcelona, Madrid, París, Cotlliure o Sitges, el seu estil pictòric viatja també per la figuració, el paisatgisme i l’abstracció, sense deixar mai de banda cap expressió artística.

 

Durant tota la vida, Joan i la seua estimada Pepita (Josefa Fisac) sempre han tornat a Altea. Millor dit: mai no l’han abandonada. A la casa familiar del carrer del Portal Vell l’artista creava i retratava la seua benvolguda Altea i els seus personatges. I el 1985 va voler que tots els alteans i alteanes poguérem gaudir per sempre de la seua obra, i va donar al poble d’Altea una gran quantitat de peces, que avui veiem en aquesta exposició. I és que l’artista alteà ben mereix, al seu poble, un gran reconeixement per part de tots els qui estimem l’art i la cultura: per la grandíssima qualitat artística de la seua obra, però també pel llegat que ens deixa, i per haver portat el nom d’Altea arreu del món.